Waarom verzanden we in onze oude gewoontes?

Een gezonde leefstijl, zoveel meer dan alleen gewicht

 

Waarom verzanden we vaak in onze oude gewoontes? En waarom zie ik sommige hartpatiënten meerdere keren terug komen in een hartrevalidatietraject? Is er echt een medische reden, of is er iets anders aan de hand?

Deze vragen stelde ik mezelf regelmatig toen ik nog werkzaam was al fysiotherapeut binnen het ziekenhuis. Ik begeleidde in het ziekenhuis hartpatiënten, zowel klinisch bij opname na een hartinfarct, dotterbehandeling of open hartoperatie, als poliklinisch tijdens de trainingen van de hartrevalidatie. Door mijn werk als fysiotherapeut werd mijn interesse in het hart gewekt, een interessant orgaan, je hebt er tenslotte maar 1 van en het is dé motor van je lijf.

Na een aantal jaar wilde ik me verdiepen en “mijn” hartpatiënten meer kunnen bieden dan de reguliere fysiotherapie en revalidatie. In 2020 ben ik afgestudeerd als leefstijlcoach. Als leefstijlcoach kijk je verder dan alleen het bewegen en zo ben ik me meer gaan verdiepen in de andere leefstijlfactoren zoals voeding, slaap, ontspanning en gedragsverandering.

 

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Misschien wel herkenbaar?

Vroeger was ik een verlegen meisje, uit een klein dorp, achter moeders rok kwam ik een huis vol visite binnen. Misschien wel herkenbaar? Tijdens mijn fysiotherapie opleiding merkte dat ik die fase maar eens achter me moest laten. Niet dat kleine dorp, daar woon ik nog steeds en krijgt niemand mij weg, maar wel met het verlegen meisje zijn. Tijdens het afstuderen wilde ik dan ook perse ons afstudeeronderzoek presenteren aan een volle zaal. Soms moet je uit je comfortzone stappen en iets nieuws doen om verandering door te maken. Spannend? Ja, maar het geeft je meer zelfvertrouwen. Sindsdien laat ik me graag horen en geniet ik ervan om mijn kennis te delen.

Zelf kom ik niet uit een ondernemers gezin, maar wel altijd de droom gehad om een eigen praktijk te hebben. Tijdens de opleiding tot leefstijlcoach werd het ondernemersvuurtje bij mij aangewakkerd. Iets wat in de Reeuwijkse (het kleine dorp) grond schijnt te zitten.  Na 11 jaar in het ziekenhuis was ik toe aan een nieuwe uitdaging en deze kwam er.

“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”, geldt dus ook zeker voor mij. Tijd voor verandering! 

Sinds 1 augustus 2022 mag ik me ondernemer noemen. Super trots op de stap die ik heb genomen. Ik kan je vertellen voor mij was dit geen verandering van de één op andere dag, maar met kleine stapjes heb ik dit proces door de jaren doorlopen en uiteindelijk de verandering doorgemaakt.

Naast zelfstandig ondernemer ben ik ook moeder van 2 prachtige meiden. Samen met ons gezin vinden we het heerlijk om er in het weekend actief op uit te gaan, even wandelen op het strand, het bos of gewoon lekker thuis helemaal niets doen. Dit zorgt voor ons voor een goede balans om werk en privé te kunnen combineren. Daarnaast houd ik van hardlopen langs de Reeuwijkse plas, even mijn hoofd leeg rennen.

 

 

Als je me echt goed zou kennen dan zou je weten dat:

  • Ik een ochtendmens ben, liefst voor 22.00uur in bed lig, maar ook tot de late uurtjes door kan gaan
  • Ik tot mijn dertigste nooit koffie dronk, maar nu niet meer zonder mijn dagelijkse cappuccino kan
  • Ik ontzettend van een feestje houd, maar ook erg kan opladen van alleen thuis zijn
  • Mijn eerste baantje bij de snackbar was en ik hier nog regelmatig iets bestel
  • Ik vind dat jij de reden moet zijn dat iemand lacht vandaag, maar weet dat achter iedere lach een eigen verhaal schuilt

Genoeg over mij, nu ben ik benieuwd naar jouw verhaal.

Wil je het met me delen?